Geschiedenis

Voor de tweede wereldoorlog was er in Lunteren al een padvindersgroep. Dit was een zogenaamde groep ‘heilspadvinders’, het waren padvinders aangesloten bij het Leger des Heils. Zij hielden hun opkomsten aan de Goorsteeg, een straatnaambordje met “Padvinderslaantje” is daar nu nog te vinden. Op 9 april 1941 verbood de Duitse bezetter de padvinderij in heel Nederland.

De jeugdstorm, de jeugdorganisatie van de NSB, de Nationaal Socialistische Beweging, hield bijeenkomsten vanuit een clubhuis op het terrein op de Goudsberg (nu de camping). Na de oorlog werd het gehele terrein van de NSB verbeurt verklaard aan de Nederlandse staat. De Hessengroep werd (volgens de verhalen) als één van de eerste groepen in omgeving, na de oorlog, opgericht. Op 9 juni 1945 nam hopman Nico A. van Duijvendijk het initiatief tot oprichting van de Hessengroep. Bijeenkomsten vonden plaats in het gezellige gebouw ‘Kaniwara’, dat stond op het voormalig terrein van de NSB.

Oprichting Callunagroep

Enkele weken na de oprichting van de Hessengroep werd de Callunagroep opgericht. Op initiatief van mevrouw Denijs – de Jong (moeder van één van de verkenners) en hopman van Duijvendijk werd de Callunagroep opgericht. Kleuterleidster Aat Scheepstra werd bereid gevonden de groep padvindsters te leiden, hierbij werd ze geassisteerd door Anneke van Koutrik. De groep padvindsters huisde aan de andere kant van het terrein, in het voormalig kantoor van NSB-leider Mussert. Zomerkampen werden in die tijd gehouden in de directe nabijheid van de plaats, waar de wekelijkse bijeenkomsten plaatsvonden. De verkenners kampeerden enkele malen op de Goudsberg, de padvindsters gingen met eigen tenten op kamp op camping ´de Wildwal´. In latere jaren werden de zomerkampen ook verder gehouden. In 1946 en 1947 was er een uitwisseling tussen de Hessengroep en de 12th Edmonton Scoutgroup, waarbij de Engelsen in 1946 in ons land waren en een grote groep Hessen in 1947 een bezoek bracht aan de Engelse groep.

In die tijd waren er ook meerdere padvindersgroepen in Barneveld. Het Concertgebouw aan de Nieuwstraat was de uitvalsbasis van de padvindsters van ´de Libellen´. De Rooms Katholieke St. Michaelgroep hield haar opkomsten boven bakkerij Aelbers (nu bakkerij de Vries aan de Langstraat) en de Schaffelaargroep huisde in het Schaffelaarse Bos. Halverwege de jaren zestig werd de Schaffelaargroep weer opgericht, nadat de vorige was ophouden te bestaan. Nu had de groep alleen welpen en gingen de verkenners al naar Lunteren. Deze Schaffelaargroep ging begin jaren zeventig ten onder. In de jaren vijftig was er ook een padvindersgroep in Harskamp, genaamd ´De Brunkteren´. Het enige wat we tot op heden van deze groep weten is dat de groep geleid werd door hopman Vis en dat de bijeenkomsten mogelijk werden gehouden aan de Irenelaan. Deze groep werd begin zestiger jaren opgeheven, door een tekort aan leiding. Vandaar misschien de grote belangstelling vanuit beide (en andere omliggende) plaatsen voor de Lunterse padvinderij.

Zwervend bestaan

Inmiddels leidden de Callunagroep en de Hessengroep een zwervend bestaan, de groepen hadden op verschillende plaatsen in Lunteren hun bijeenkomsten. Bekende plekken zijn o.a. de kippenhokken op het terrein van notaris Dinger aan de Molenweg, de bakkerij van ´zwarte´ Meijer op de hoek van de Klomperweg en de Dorpsstraat, het gymlokaal van de Hugo de Vriesschool aan de Dorpsstraat en de klompenhandel van van Houweling aan de Engweg. De Callunagroep is mogelijk door de vele omzwervingen tenslotte opgeheven. In 1964 worden De Zandkleppers opgericht, genoemd naar een plek aan de Molenweg, welke ´De Zandklep´ wordt genoemd. Ook nu beschikken beide groepen nog niet over een gebouw. In september 1964 worden de Hessen wederom uit hun onderkomen gezet: de Hugo de Vriesschool kan niet langer door de padvinders gebruikt worden. Eind jaren zestig is het dan eindelijk zover. Op de hoek van de Boslaan en de Hessenweg krijgen de padvinders de beschikking over een eigen oefenterrein. Ouders en leiding van de Hessengroep en De Zandkleppers maken plannen en zo ontstaat de eerste samenwerking tussen beide groepen.

Scouting Lunteren ontstaat

Op 26 juli 1973 wordt bij notaris van Driel de Stichting Scouting Lunteren opgericht. Ook nu zijn de Hessengroep en De Zandkleppers weer vooruitstrevend. De ontzuiling had in Nederland toegslagen en steeds meer scheidslijnen vielen weg. In 1973 ontstond de vereniging Scouting Nederland, uit een drietal andere verengingen. Van drie verengingen werd de Nederlandse Padvinderij omgevormd tot één grote landelijke vereniging die voortaan Scouting Nederland zou heten. In 1972 waren ouders en leiding reeds begonnen met de bouw van ´Het Houten Hes´. ´Het Houten Hes´ was een verbouwde directiekeet, waar heel wat vrije uurtjes van menig ouder in hebben gezeten. Op 27 april 1974 werd ´Het Houten Hes´ officieel geopend door wethouder Bos van Ede. In 1975 was er een hoogtepunt voor de Hessengroep. De hertenpatrouille won namelijk de Landelijke Patrouille Westrijden (nu Landelijke Scouting Wedstrijden) in Ommen. Dit was wel een feestje waard bij terugkomst in Lunteren. Op een vrachtwagen, voorzien van de nodige spandoeken werd de winnende patrouille door het dorp gereden, daarbij voorgegaan door Kunst Na Arbeid.

Troephuis

Verder zetten de Hessen zich midden jarig zeventig met volle overgave in voor de Hessenhut, bovenop de Goudsberg in Lunteren. Heel wat zaterdagen werd er getimmerd, gezaagd en geverfd aan de Hessenhut. Uiteindelijk werd de hut rond jaren zeventig in gebruik genomen. Verder zorgde de Lunastam van Scouting Lunteren er eind jaren zeventig voor dat Lunteren zijn eigen ´Middelpunt van Nederland´ bleef behouden. Enkele Wageningse studenten hadden het ‘Middelpunt van Nederland’ naar Wageningen versleept. De Lunastam haalde hoogstpersoonlijk, de enkele tonnen wegende steen, weer terug naar Lunteren. De jaren tachtig stonden vooral in het teken van de brand in Het ‘Houten Hes’. Op 14 april 1987 brandde ’s ochtends om acht uur ´Het Houten Hes´ geheel uit. Het enige wat van het gebouw nog overeind stond, was ‘De Pukkel’, de aanbouw, die begin jaren tachtig eigenhandig was opgebouwd. Er was twee jaar van acties houden, sponsors benaderen en van een beetje behelpen voor nodig om het spel van verkennen toch door te kunnen laten gaan. Het werd beloond: Op zaterdag 22 april 1989 werd het nieuwe stenen troephuis van Scouting Lunteren geopend door burgermeester Blanken van Ede. Het houten bord wat hing op het vorige clubhuis was niet verbrand, en daarom bleef het troephuis de naam ´Het Houten Hes´ dragen.

Enorme groei aantal leden

Begin jaren negentig werd er een nieuwe speltak opgericht: de bevers. Er was nu voldoende ruimte in Het Houten Hes om een extra speltak te beginnen. In 1993 werd er voor het eerst in de geschiedenis van Scouting Lunteren een groepskamp georganiseerd in Mook bij Nijmegen. Een week lang kampeerden alle speltakken met elkaar. In 1994 werden de verkenners van de Hessengroep tiende op de Landelijke Scouting Wedstrijden in Baarn. 1995 was ook het jaar van de Wereld Jamboree in Dronten. Een aantal leden van Scouting Lunteren is naar de Wereld Jamboree geweest en heeft daar een aantal onvergetelijke ervaringen opgedaan. In oktober 1995 vierde Scouting Lunteren het 50-jarig bestaan met een grote reünie.

In 1996 verscheen sinds lange tijd het groepsblad ´De Hesklepper´ weer voor het eerst, jarenlang hadden de leden het zonder een eigen groepsblad moeten doen, maar sinds december 1996 is het blad er weer. Aan het einde van de vorige eeuw, in 1999, kampeerde de gehele groep in ´t Harde. Het thema van het groepskamp was ´De Koning van Katoren´. In 2000 werd de laatste nieuwe speltak van Scouting Lunteren opgericht: de Esta´s.

Helaas moesten de Esta´s bij gebrek aan leiding aan het einde van het seizoen 2004-2005 worden opgeheven. Het jaar 2005 stond in het teken van het 60-jarig jubileum. De groep vierde het met een groepsdisco, een groepsweekend en voor de oud-leden een reünie. Ruim 150 oud-leden kwamen naar Lunteren en vierden het jubileum. In 2007 namen acht leden van de groep deel aan de 21e Wereld Jamboree in Chelmsford in Engeland. In 2007 bestond Scouting wereldwijd 100 jaar. Hetgeen gevierd werd met o.a. een Sunrise ceremony. Op 1 augustus keken de ruim 40.000 deelnemers aan de Wereld Jamboree en vele duizenden andere scouts overal te wereld naar de zonsopkomst. Precies zoals dat 100 jaar eerder werd gedaan op Brownsea Island.

Hoogte- en dieptepunten

2009 was een jaar met hoogte- en dieptepunten. Op koninginnedag brandde Het Houten Hes af. Enkele dagen daarvoor was het precies 20 jaar geleden dat het gebouw was geopend. Helaas, ons troephuis was weer ten prooi gevallen aan de vlammen. Deze brand bleek er één in de reeks van een aantal branden in Scoutinggebouwen op de Veluwe. Ook in Ede, Putten en Nunspeet brandden clubhuizen af. Natuurlijk gooiden we het spreekwoordelijke bijltje er niet bij neer en we gingen, zoals gepland in de zomer van 2009 met alle speltakken, gewoon op groepskamp. Naar Ommen dit keer. Het thema was ‘Suske en Wiske en de zeurende circusdirecteur’. In september 2009 overhandigde één van de stafleden tijdens de Scout-In onze groepsdas aan HKH Prinses Màxima. Met de vraag of zij ons nieuwe gebouw wilde openen.

In 2010 bestond Scouting Nederland 100 jaar. Dit werd gevierd met o.a. een landelijke Bever Doe Dag in het Dierenpark Amersfoort en de Scouts2day in Utrecht. Vele leden van onze groep namen deel aan deze activiteiten als bezoeker of medewerker. In september werd het nieuwe Houten Hes geopend. Binnen anderhalf jaar had de groep een nieuw onderkomen. In 2011 namen elf leden van Scouting Lunteren deel aan de 22e Wereld Jamboree in Zweden. De kabouters kregen een nieuwe naam, zij gingen zich voortaan Welpen noemen. Voortaan hebben we dus twee Welpenhordes: De jongens noemen zich Hessenhorde, de meisjeshorde heet Zandkleppers.

Op 22 april 2014 bracht Koningin Màxima in het diepste geheim een bezoek aan Scouting Lunteren. In het kader van het project ‘Girls in the lead’ van Scouting Nederland, werd de koningin rondgeleid langs verschillende typische scoutingactiviteiten. Anne Top, destijds explorer leidde de koningin, burgermeester van der Knaap en commisaris van de Koning, de heer Cornielje, rond. De padvindsters lieten zien wat scouting is en wat het voor hen betekent. Een geweldige eer!

2020: 75 jaar Scouting Lunteren en in volle bloei

Na het grote feest in 2015 rond het 70-jarig bestaan van Scouting Lunteren, zullen in 2020 allerlei festiviteiten en feest rond het 75 jaar losbarsten.

Hierbij laten we ons zeker ook zien in het dorp Lunteren waarmee de band nog altijd stevig is.