Installatie bij Scouting

Bij Scouting Lunteren mag iedereen een paar keer meekijken bij de groep. Hierna besluit je of je wel of geen lid wilt worden. Wil je dit wel, dan zal na nog een aantal opkomsten geïnstalleerd worden.

Wat betekend installeren?

Een installatie houdt in dat je, behalve op papier, ook echt verbonden wordt met de groep. Installeren wordt bij scoutinggroepen gedaan en is een echte traditie. Je wordt zo echt deel van jouw speltak. Als je overvliegt naar een andere speltak, word je dan ook opnieuw geïnstalleerd bij de nieuwe speltak. Installeren wordt daarom ook aan het begin van het scoutingseizoen gedaan, tenzij je lid wordt middenin een seizoen.

Hoe gaat dat dan?

Tijdens het installeren doet een scout een belofte. De scout belooft dan zijn best te gaan doen voor de groep, iedereen te helpen en plezier te hebben in het Scoutingspel. Hierna krijgt de scout een aantal tekens voor op de scoutfit en krijgt de scout zijn groepsdas.

Scoutfit

Iedereen bij Scouting draagt een blouse met daarop allerlei tekens en een das. Elke scoutinggroep heeft zijn eigen kleur das. Bij Scouting Lunteren is deze groen met een bruine rand. De blouses zijn voor elke groep hetzelfde, wel heeft elke speltak zijn eigen kleur blouse.

Zoals in de afbeelding te zien is hebben de Bevers een rode blouse, de Welpen een groene, de Blauwe Vogels een blauwe, de Padvindsters en Verkenners een beige en de Explorers een donkerrode. De Koffie is klaar stam en de donders jongens ik hier?! stam dragen geen (specifieke) blouse. De blouse krijg je niet bij je installatie, maar moet voor de tijd aangeschaft worden bij de Scoutshop. Waar je een Scoutshop kunt vinden, vind je op hun website. Echter is er ook een mobiele Scoutshop die bijna altijd tijdens het overvliegen aanwezig is bij Scouting Lunteren.

Tekens

De tekens die op de blouse gemaakt worden krijg je bij je installatie en hebben allemaal een betekenis. Op het rechterborstzakje komt je installatieteken. Deze geeft aan dat je een scout bent binnen Scouting Nederland. Op het linkerborstzakje komt een speltakteken. Deze is voor elke speltak anders. Op de linkermouw komen de groepsbandjes waarop staat van welke groep je lid bent en op je rechtermouw mag je allerlei tekens maken die je gedurende je lidmaatschap verdient. Bij Scouting Lunteren dragen we enkel funbadges op de rechtermouw (niet op de achterkant of voorkant van de blouse).